Brainstormen met powervrouwen

Energiek en eigenzinnig, zo beschouwden wij de voorbereiding van een brainstormsessie met powervrouwen in juni. Vol met ideeën, overlopend van kennis. Maar met het gevaar daardoor minder productief te zijn! Als procesbegeleiders vragen wij (Elke en Jeanine) ons af hoe we de structuur van de sessie kunnen vasthouden, zonder de gedachtenspinsels te verliezen! Een goede voorbereiding is het halve werk…;)!

2 TIPS VOOR INSPIRERENDE BRAINSTORMSESSIES

Tijdens een brainstormsessie is het belangrijk om creativiteit te stimuleren. Creativiteit is nodig om out-the-box te kunnen denken. Maar wanneer de voorbereiding niet goed is kan de sessie niet de gewenste inspiratie opleveren. Onze twee belangrijkste tips hebben wij voor je op een rijtje gezet.

     1. Creëer een inspirerende omgeving

Om de creativiteit in jouw brainstormsessie een boost te geven, zorg er dan voor dat je een inspirerende setting creëert. Zorg bij binnenkomst bijvoorbeeld voor rustgevende muziek. Hierdoor kunnen mensen ‘onthaasten’ en raak je in een andere sfeer. Bovendien spreek je hiermee het creatieve gedeelte van het brein aan. Zorg verder voor inspirerende materialen zoals stickers, flapovers en toonaangevende tijdschriften en boeken die passen bij het onderwerp en de context. Dit kan namelijk helpen om te associëren en out-the-box te denken.

     2. Kies een brainstormtechniek

Tijdens een brainstormsessie willen mensen graag weten hoe ze hun denkkracht zo goed mogelijk kunnen inzetten. Onze ervaring leert dat het goed werkt om van te voren twee verschillende brainstormtechnieken te kiezen en die om te zetten in een werkvorm. Tot slot is ons advies om als begeleiders van te voren ook zelf al na te denken over ideeën. Tijdens een sessie kunnen nieuwe ideeën namelijk helpen de flow vast te houden.

Bedenk ook goed hoe je komt tot een top-5 van ideeën en hoe je vervolgens verder gaat. Onze ervaring leert dat het beste idee pas naderhand tot leven komt. Wanneer je de creativiteit eenmaal goed hebt weten te activeren, houdt dat proces niet opeens op. Advies nodig voor het opzetten van een brainstormsessie en/of begeleiding van een dergelijke sessie? Neem dan contact op met Elke en Jeanine. Zij helpen je graag!